Εναλλακτικές Τεχνικές Εκτύπωσης - 2007


Φωτογραφίες Έκθεσης >>


Τον Ιούνιο του 2007 η ομάδα Overexposed έκανε την πρώτη της έκθεση, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δροσιάς. Στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν εικόνες που τα μέλη της ομάδας είχαν δημιουργήσει με Εναλλακτικές Τεχνικές Εκτύπωσης. Όλες οι εικόνες ήταν αποτέλεσμα εργασίας με αρνητικά και χημικά και πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή τεχνολογία.


- Τι είναι οι Εναλλακτικές Τεχνικές Εκτύπωσης ?


Η κλασική φωτογραφία προϋποθέτει τη χρήση σκοτεινού θαλάμου για την εκτύπωση των αρνητικών σε φωτογραφικό χαρτί. Υπάρχουν όμως άλλες τεχνικές που με τη βοήθεια της χημείας και απλού χαρτιού ακουαρέλλας πετυχαίνουν την αποτύπωση της εικόνας μας με διαφορετικό τρόπο και στυλ.


Η τεχνική δεν είναι απλή, αφού απαιτεί τη δημιουργία ενδιάμεσων αρνητικών σε μεγάλη διάσταση και την προετοιμασία του χαρτιού με ειδικά χημικά πριν την εκτύπωση. Τα αποτελέσματα όμως είναι πραγματικά ξεχωριστά και οι εκτυπώσεις μοναδικές.


Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος από την ομάδα «OVEREXPOSED» ήταν:


Η Κυανοτυπία


Απαιτεί τη χρήση αλάτων του Σιδήρου, τα οποία σχηματίζουν μετά την έκθεσή τους στο φως τη χημική ένωση που χρησιμοποιείται στη ζωγραφική για το μπλε χρώμα που ονομάζεται «Μπλε της Πρωσσίας». Η τεχνική είναι σχετικά απλή στην εφαρμογή και δίνει αποτελέσματα αρκετά σταθερά στο χρόνο.


Η Διχρωμική Γόμα


Απαιτεί τη χρήση Διχρωμικού Καλίου σε συνδυασμό με Αραβική Γόμα και χρώμα ζωγραφικής. Δίνει αποτελέσματα σε ότι χρώμα επιλέξουμε αλλά η δυσκολία της εφαρμογής της είναι μεγάλη. Η σταθερότητα στο χρόνο είναι τεράστια.


Τα χαρτιά αλάτων αργύρου


Μία τεχνική που χρησιμοποιεί τον φωτοευαίσθητο Νιτρικό Άργυρο και δίνει πολύ δύσκολα πετυχημένα αποτελέσματα. Η απόχρωση της εικόνας είναι ουδέτερη - θερμή και η καταγραφή της λεπτομέρειας αρκετά καλή. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά σταθερά στο χρόνο.


Η πλατινοτυπία


Η «βασίλισσα» των εναλλακτικών τεχνικών. Η τεχνική χρησιμοποιεί τα πανάκριβα μέταλλα Πλατίνα ή Παλλάδιο και δίνει τα πιο σταθερά αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική για καταγραφή φωτογραφικών εικόνων. Η τονικότητα της εικόνας είναι θαυμάσια, οι εκτυπώσεις αθάνατες και η διαδικασία επίπονη και δαπανηρή.